Albert Carreras de Odriozola (Barcelona, 1955) és catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques al Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat secretari d’Economia i Finances del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i actualment n’és el secretari general.

Volem la independència?

Albert Carreras (Edicions Base, 2015)

Aquest llibre s’adreça a tots els que van votar el 9-N. Especialment als qui no han entès per què es va desinflar la unitat aconseguida en favor d’un Estat propi independent. Repassa les moltes raons de la independència. La fonamental és l’autogovern, perquè som una nació. L’Estat espanyol ens el nega des de fa tres-cents anys. L’esperança de guanyar-lo es concreta en la unitat electoral. Quan focalitzem la nostra força en un sol objectiu, guanyem potència i esdevenim engrescadors. El 9-N la vam exercitar i, de sobte, vam sentir que se’ns obria el futur. Cada vegada que ens tornem a dividir, el nostre futur col·lectiu s’enfosqueix. No ens podem separar lluny de casa (com vam fer a Europa, per exemple) davant d’aquells a qui hem d’impressionar.

El llibre argumenta la necessitat imperiosa d’unitat electoral, feliçment definida per al 27 de setembre al Parlament. Reclama exercitar-la un altre cop a la tardor, a les eleccions al Congrés dels Diputats. Guanyar-les —que no ho hem aconseguit mai— és un desafiament molt important perquè visualitza el resultat del referèndum definitiu.