Antoni Tortajada (Sabadell, 1960) és periodista, guionista i presentador de televisió. Inicià la seva carrera de periodista als Serveis Informatius de TV3, com a reporter i corresponsal al país Basc, a Madrid i a París. Més endavant s’incorporà a l’Àrea de Nous Formats de la cadena catalana, des d’on treballà com a guionista de documentals com ara Vides privades i Explica’ns la teva vida, i en la direcció executiva de sèries com La rentadoraEfecte MirallEls 80Material sensible i Taller.doc També va dirigir el magazín cultural Ànima. Va ser membre del jurat de selecció de la Conferència Internacional de Televisions Públiques, INPUT, i del Grup de Programes Multiculturals de la Unió Europea de Radiodifusió. També ha ensenyat televisió a la Universitat Pompeu Fabra i és membre fundador de Produccions Artístiques La Mirada Encantada, PALME. Juntament amb Joan Gallifa ha dirigit, escrit i presentat sèries com ara Històries de Catalunya i Fotografies, la sèrie històrica documental 300 que s’ha convertit en el llibre d’èxit 300. La història continua (Rosa dels Vents, 2014).

Eloi Vila (Sant Esteve de Palautordera, 1972) és periodista, guionista i escriptor. Llicenciat en Ciències de la Informació, ha col•laborat com a guionista en programes televisius com ara El Convidat o El Club de TV3. Anteriorment, treballà per la premsa escrita com a cap d’esports de el 9 Nou, com a redactor de Catalunya Avui (TVE-Catalunya), redactor d’Alexandria (Canal 33) i com a tertulià a RAC 1. Actualment, col·labora de forma habitual en El primer toc de RAC1, La tribu de Catalunya Ràdio, i el Vespre a la 2 de TVE. Com a escriptor, és autor dels llibres L’any del Senyor (2009), Una paraula de més (2010) i Cartes des del front (2012).

El viatge de Companys

Antoni Tortajada i Eloi Vila (Rosa dels Vents)

 
Lluís Companys va morir afusellat el 15 d’octubre de 1940. I d’aquesta manera es va convertir en un màrtir. Si no l’haguessin afusellat, què n’hauria quedat de la seva vida? Quina visió tindríem sobre la seva obra política? La de Lluís Companys és una de les biografies més complexes, contradictòries i apassionants de la primera meitat del segle XX. Aquest llibre ressegueix la seva vida política: des del jove estudiant republicà i antisistema fins a l’advocat laboralista que tantes vegades va compartir presó amb els seus amics anarcosindicalistes; des del fundador de la Unió de Rabassaires fins el polític audaç que va contribuir a unificar les forces d’esquerra, republicanes i catalanistes i que en un gest d’audàcia va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona; des de l’hàbil negociador del primer estatut català fins l’home de govern; i, finalment, el president de la Generalitat que enmig de la pitjor tempesta de la història de Catalunya va saber salvar la institució i mantenir la dignitat del país fins la mort.

El viatge de Companys segueix el fil de les històries que els guionistes de Joan Gallifa, Antoni Tortajada i Eloi Vila van aconseguir per a la sèrie documental de TV3. Però hi aporta noves informacions i reflexions sobre les llums i les ombres d’un personatge fascinant.