Clara Usón (Barcelona 1961) és escriptora i autora de diversos llibres. La seva primera novel·la “Las noches de San Juan” va obtenir el premi Femenino Lumen en 1998. Posteriorment va publicar “Primer vuelo” (2001) i “El viaje de las palabras” (2005), sobre la qual Enrique Vila-Matas va escriure que a Woody Allen li divertiria aquesta novel·la commovedora. L’any 2006 va publicar la seva quarta novel·la, “Perseguidoras” i la crítica va reconèixer en la seva trajectòria a una escriptora de primer ordre que ha fet de la creativitat la seva marca d’estil, “la qual cosa, sumada a un notable afany fabulador, en el sentit legítim de l’expressió, destaca com a valor que concedeix distinció a aquesta hereva de Chéjov”, Pilar Castro, El Cultural, El Mundo.

Valor

Clara Usón (Seix Barral, 2015)


La nova i esperada novel·la de Clara Usón. Una de les veus més importants de la literatura espanyola. Una directora de sucursal d’una caixa llevantina que ha venut preferents. Un jove militar, Fermín Galán, que decideix posar en pràctica els seus ideals republicans i encapçalar la revolució a Jaca, en 1930. Un sacerdot fanàtic al camp de concentració de Jasenovac, en l’Estat Independent de Croàcia, durant la segona guerra mundial. Tots ells s’enfronten a situacions en les que han d’assumir un risc, posar a prova el seu coratge, en nom del que per a ells és el valor suprem: la revolució, la fe, els diners, davant els quals la consciència és només una feble barrera.

Valor aprofundeix en les ferides del passat i en la major fractura de l’home contemporani. Temps, espais i personatges s’entremesclen davant la sorpresa del lector, configurant una novel·la en la que, en última instància, s’aborda l’essència de les grans novel·les: la complexitat de la naturalesa humana i les seves contradiccions. Sorprèn i emociona l’habilitat amb què Clara Usón et manté en suspens fins al final. Escriptora de raça, té un pols narratiu capaç d’albergar profunditat i un oportú sentit de l’humor; una mirada diferent reconeguda internacionalment com una de les veus més interessants de la narrativa europea actual. Només la millor ficció pot unir aquests tres episodis reals.