Jorge Wagensberg (Barcelona, 1948) és físic, escriptor, museòleg i professor de la Universitat de Barcelona. El 1983 va fundar la sèrie Metatemas sobre el pensament científic (Tusquets editores) i entre el 1991 i el 2013 va dirigir el CosmoCaixa, el museu de la ciència de Barcelona. Des del 1979 ha publicat treballs d’investigació de física, matemàtiques, filosofia, biologia i museologia, i des del 2004 ha impartit cursos de museologia científica i ha projectat museus a Espanya, Itàlia, Portugal, Brasil, Xina, Àustria, Colòmbia, Uruguai, Mèxic, Rússia i els EUA. És autor d’una vintena de llibres.

Alguns anys després

Jorge Wagensberg (ARA Llibres, 2015)

Els pares i els avis de Jorge Wagensberg, un dels nostres intel·lectuals i divulgadors de la ciència amb més reconeixement internacional, es van lliurar de la Segona Guerra Mundial i de l’Holocaust a Polònia, però quan van arribar a Barcelona van patir la Guerra Civil espanyola. Aquestes memòries, que recullen tantes anècdotes divertides com reflexions suggeridores, també parlen d’aquesta petita comunitat jueva catalana.

L’Escola Suïssa i el Liceu Francès, amb gallines, classes de violí i els rius d’Alemanya; el llançador de pes Bajerbe; els anys del Bocaccio i el primer amor; la utilitat de l’essencial «sí-coma-però» i l’esperit crític; religions, creences i supersticions; la Fundació «la Caixa» i el CosmoCaixa… Història, coneixement i humor a les memòries d’un home lúcid i enlluernador.