Pompeu Fabra, jugada mestra!

Un tennista interpel•la el públic de la sala. Es pot jugar a tennis sense regles? No és possible. En l’esport, com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per jugar bé. Pompeu Fabra, un tennista apassionat, va proposar unes normes per al català que van ser acceptades i compartides per tothom. Aquest és el punt de partida d’un monòleg que utilitza la metàfora esportiva per introduir-nos a la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.

Idea, text i interpretació: Òscar Intente
Direcció i col•laboració en el text: Maria Pla
Inútils Mots -teatre de la paraula-

Escenari Exterior Montserrat Abelló, 17.45h


Pompeu Fabra. La passió per la llengua amb Oriol García, Gemma Pauné i Agustí Alcoberro

Es compleixen 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i què millor que celebrar-ho parlant de la seva passió per la llengua catalana. Oriol García i Gemma Pauné, autors del llibre ‘Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua’, conversaran amb Agustí Alcoberro, historiador i escriptor, sobre la figura de Pompeu Fabra i com va treballar per fer més viva la llengua catalana.

Sala de cocció, Escenari Raimon Pannikkar, 11.30h


Llegir Raimon Panikkar: per on començo? Amb Ignasi Moreta i Martí Gironell

La filosofia interreligiosa i intercultural de Raimon Panikkar està més present que mai en la societat multicultural que s’està conformant a casa nostra. Celebrant el centè aniversari del seu naixement, Ignasi Moreta, comissari de l’any Panikkar, i Martí Gironell ens explicaran com introduir-nos en les lectures i la filosofia de Raimon Panikkar.

Sala de cocció, Escenari Raimon Panikkar, 11.00h


Lectura Pedrolo amb Ana Mª Villalonga, Aina Torres, Ilya Pérdigo, Marc Moreno i Alba Cayón

Ara fa 100 anys que va néixer Manuel de Pedrolo, considerat l’escriptor català més prolífic del segle XX. Censurat pel franquisme, moltes de les seves obres van veure la llum a destemps, però la seva constància i perseverança han fet de Pedrolo un dels escriptors més apreciats pels lingüistes catalans. Aina Torres, qui ha escrit ‘Manual de Pedrolo’, Ana Mº Villalonga, comissària de l’Any Manuel de Pedrolo, i representants de les editorials que han publicat enguany llibres sobre l’escriptor celebraran aquest aniversari llegint fragments de la seva obra.

Sala de Màquines, Escenari Manuel de Pedrolo, 12.45h


Una mirada contemporània a Mary Shelley i Frankenstein amb Ricard Ruiz Garzón i Rosa Rey

Dos-cents anys després de la primera publicació de Frankenstein, Mary Shelley, la seva creadora, està en boca de tothom. Aquella història, considerada la primera història de ciència-ficció, va sorgir una nit d’estiu en que Shelley es va reunir amb Lord Byron, Percy Shelley i John Polidori per escriure històries de terror, i és narrada per Ricard Ruiz Garzón des d’una visió contemporània.

Sala de Bàscules, Escenari Pompeu Fabra, 19.30h


Rusiñol, entre París i Barcelona amb Raül Garrigasait i Joan Safont

Col•loqui en el que es parlarà de Santiago Rusiñol, escriptor i pintor català que tenia un peu a París i l’altre a Barcelona. D’ell en parlaran Joan Safont i Raül Garrigasait, qui ha publicat enguany un llibre sobre Rusiñol, ‘El fugitiu que no se’n va’.

Sala de Bàscules, Escenari Pompeu Fabra, 16.00h